Vil trekke studentene til Bryggen

Årets traineeprogram ved Bryggen i Bergen er ved veis ende. Traineene har vært med på en reise inn i verdensarven i Bergen og fått kjennskap til de ulike aktørene som sammen utgjør mosaikken i det som i dag er Bryggen. Nå ønsker de å gjøre Bryggen til en sosial arena for studenter.

Vil trekke studentene til Bryggen

Bryggen for studenter

Traineene Lillian Time (24), Gustav Seglsten (21), Anna Blikom Vollan (19), Marlon Ulven (22), Astrid Linnea Vigebo (22) og Ingvild Feragen Sæther (24) har oppholdt seg én måned på Bryggen i Bergen gjennom traineeprogrammet Verdensarvinger. Der fikk de i oppgave å svare på Årets utfordring: «Hvordan utvikle det lokale eierskapet til verdensarven ved Bryggen, og gjøre Bryggen relevant for et ungt publikum – i tråd med verdensarvkonvensjonen?». Oppholdet er nå over, og traineene presenterte fredag sitt sluttprodukt: «Bryggen for studenter». Planen er basert på en rekke innspill fra lokale studenter, så vel som større aktører i Bergen, og kommer som et resultat av de erfaringene traineene har gjort seg gjennom oppholdet.

«Å tiltrekke unge studenter er viktig fordi denne gruppen utgjør en såpass stor del av Bergens befolkning. Det kan også få positive ringvirkninger ved at studentene tar med seg venner og familie. Slik vil besøksgruppen utvides, og det lokale eierskapet styrkes. Det vil legge grunnlaget for et fremtidig engasjement for Bryggen, som vi ser som viktig for å sikre dette verdensarvstedet i fremtiden.», sier trainee Astrid Linnea Vigebo og viser til at det bor 40.000 studenter i Bergen.

Verdensarvinger på Bryggen: Marlon Ulven (22), Ingvild Feragen Sæther (24), Astrid Linnea Vigebo (22), Lillian Time (24), Gustav Seglsten (21) og Anna Blikom Vollan (19)

Utforsking til vanns og en bølge av inntrykk

Traineene har i løpet av oppholdet hospitert hos fire ulike aktører på Bryggen. Programmet startet hos det Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene, der de fikk eget kontor på Hetlandloftet. Dette er kunstneren Audun Hetlands tidligere atelier og ligger midt i hjertet av Bryggen. Den første uken kom som en bølge av nye inntrykk på traineene, der de prøvde å innhente så mye informasjon som mulig. Traineene utforsket Gamle Bergen og Fiskerimuseet i full fres via båten Beffen – en Bergensk institusjon. Det ble også omvisning i det som i fremtiden vil være det nye Hanseatiske Museum. Omvisningen ga traineene et innblikk i hvordan restaureringsarbeid skjer ved de historiske bryggegårdene, og hvordan dette arbeidet må balanseres opp mot museumsfaglige hensyn og krav til universell utforming. Ved jubileumsmarkeringen ved Schøtstuene i slutten av uken deltok traineene som museumsverter i gjennomføringen av arrangementet.

Traineene fikk et innblikk i hvordan restaurere etter tradisjonell byggeskikk.
Traineene fikk et innblikk i hvordan restaurere etter tradisjonell byggeskikk.

– Bryggen er mye mer enn det man ser fra fasaden

Bryggens Venner var vertskap når traineene tok fatt på uke 2. Denne uken begynte traineenes tanker å ta form! Uken startet med et minneverdig besøk hos verdens kanskje minste museum, Thetamuseet. Krigsmuseet forteller noen av Bryggens mindre kjente historier. I tillegg var lingvisten Gunnstein Akselberg på besøk og holdt foredrag om Landsloven, som i år er 750 år gammel. Det ble også tid til å utforske, og i møte med ulike miljøer på Bryggen fikk traineene mange gode innspill til arbeidet.

­«Det var spennende å oppdage at det var så mye forskjellig. Bryggen er mye mer enn det man ser fra fasaden. Jeg synes særlig butikkene lenger inn på Bryggen, drevet av lokale kunstnerne, føltes veldig knyttet til stedet. Ved å snakke med de ulike aktørene på Bryggen fikk jeg et inntrykk av at Bryggen har et sterkt miljø, både til hverandre og til plassen. Det tror jeg er veldig fint, både for det lokale eierskapet og for Bryggen som helhet!» sier trainee Anna Blikom Vollan.

Anna Blikom Vollan (19) på runde hos aktørene på Bryggen.

Arkeologisk dypdykk og teatervandring

Bryggens Museum var ansvarlige for traineenes tredje uke. Uken bestod i stor grad av ulike museums- og magasinbesøk. Slik fikk de et innblikk i hvordan de arkeologiske funnene fra Bryggen vil bli bevart i fremtiden.

«Det var veldig interessant å se alle arkeologiens faser: Fra utgraving til forsking, formidling og forvaltning. Arkiv- og magasinarbeid representerer en viktig del av arkeologien, som folk flest i mindre grad forbinder med dette faget.», sier trainee Lillian Time som til daglig studerer arkeologi ved UiB.

På dette tidspunktet var traineene godt i gang med forslaget sitt og sanket informasjon hos de ulike aktører i Bergen. Traineene ville utforske muligheten for å skape større arrangementer på Bryggen, og nå fikk de brynet seg på hvordan dette kan la seg gjennomføre i et vernet verdensarvområde. Med omvisning i Håkonshallen og Rosenkrantztårnet fikk traineene se hvordan man kan balansere museumsdrift og større arrangementer i historiske bygg. Dette var til stor inspirasjon for arbeidet deres, og med uken ble de også sikrere på sine mål. I tillegg fikk traineene følge teatervandringen, Helt Konge, hvor de fikk se teater brukt som formidlingsverktøy i markeringen av Landslovsjubileet i år. Dette ga dem større innblikk i hvordan historie kan formidles ved hjelp av kreative verktøy.

Lillian Time (24) i magasinet til Universitetsmuseet i Bergen.

– Tradisjonshåndverkere er mine fremtidige drømmekollegaer

Stiftelsen Bryggen er er den største gårdeieren på Bryggen og var vertskap når traineene gikk inn fjerde og siste uke av programmet. Her fikk traineene en avveksling fra prosjektarbeidet, og prøvd seg på restaureringsarbeid på det antikvariske verkstedet på Bryggen. Ved dette verkstedet går tradisjonshåndverk og istandsettelsesarbeid hånd i hånd med arkivering og utprøving av gamle håndverkstradisjoner. I motsetning til mange andre byggeprosjekter har håndverkerne ved det antikvariske verkstedet i større mulighet til å fundere og eksperimentere med ulike former for byggeskikk.

«Man får ikke nok opplevelser som dette på studiet! Jeg syntes det var fint å komme i kontakt med noen av fagfeltene man faktisk skal jobbe med. Tradisjonshåndverkere er mine fremtidige drømmekollegaer, fordi man får ingen bra arkitektur uten bra håndverk i bunn!», sier trainee Marlon Ulven som til daglig studerer arktiktur ved AHO i Oslo.

Marlon Ulven (22) står og jobber på verkstedet til Stiftelsen Bryggen.
Marlon Ulven (22) på verkstedet til Stiftelsen Bryggen.

Årets utfordring

Parallelt med den opplevelsesbaserte delen av programmet har traineene jobbet i tett samspill med mentor Anders Dahlberg for å utvikle sitt svar på Årets Utfordring. De har jobbet med å identifisere utfordringer på Bryggen og med å komme opp med løsninger som kan svare på disse utfordringene. Traineene bestemte seg tidlig for at de ville fokusere mer på studenter i Bergen, ettersom de så et stort potensial i denne gruppen – hele 40.000 av Bergens totalt 300.000 innbyggere er studenter. Gruppen favner bredt, men gjennom målrettede arrangementer søker traineene å engasjere ulike deler av studentmassen gjennom et årshjul med aktiviteter. Aktivitetene foregår i hovedsak utenfor turistsesongen og skal bidra til å skape langsiktig engasjement hos studentene.

Last ned traineenes brosjyre med forslag til arrangementer her
Traineene i arbeid med Årets Utfordring sammen med mentor Anders Dahlberg.

Hva nå?

Traineeprogrammet endte med en storslagen presentasjon på Universitetsmuseet ved UiB. Her la traineene frem sitt endelige forslag, Bryggen for studenter. Nå er programmet over for traineene her i Bergen, men allerede neste fredag er det duket for presentasjon av løsningene til traineene ved Bergkunsten i Alta og ved Struves Meridianbue. Det går av stabelen 5. juli, og det vil være mulig å følge presentasjonen digitalt. For traineene her i Bergen er svaret på Årets Utfordring nå levert – nå vil det være opp til aktørene ved Bryggen å realisere løsningen som er lagt fram. Vi håper at Bryggen i fremtiden kommer til å kry av studenter!

Last ned traineenes prosjektbesvarelse her
Traineene ønsker et økt fokus på studenter på Bryggen. Produktet er basert på intervjuer med målgruppa og viktige aktører i Bergen.