Vel gjennomført Verdensarvforum 2024!
19. november inviterte vi til Verdensarvforum 2024 i Oslo. For første gang var arrangementet både digitalt og fysisk - og vi fikk rekordmange deltakere!
Verdensarvforum 2024
19. november inviterte vi til Verdensarvforum 2024 i Oslo. For første gang var arrangementet både digitalt og fysisk og vi fikk rekordmange deltakere!
Verdensarvforum 2024 har etablert seg som Norges viktigste møteplass for alle som har et hjerte for verdensarven! Tema for årets forum var “Med verdensarven inn i fremtiden”. Denne gangen satte vi verdensarven inn i den større debatten om klimautfordringer og naturkrise og vi stilte spørsmål som; Hvordan kan det norske verdensarvmiljøet spille en rolle og ta lederskap i arbeidet for å redusere klimautslipp og verne vår natur? Og hva betyr det konkret, når vi ser fremover i tid, at de norske verdensarvstedene skal være fyrtårn for beste praksis innenfor natur- og kulturmiljøforvaltning.
Statssekretær Kjersti Bjørnstad fra Klima- og miljødepartementet innledet konferansen og tegnet opp et stort lerret og viste hvordan verdensarven går inn i og er en del av våre store klima- og naturutfordringer- og løsninger. Vi fikk også gode innledninger fra både professor Vigdis Vandvik fra UiB om hvordan verdensarven kan hjelpe oss å se det store bildet og de lange linjene i vernet av natur. Forsker Gro Sandkjær Hanssen fra OsloMet snakket om klimaomstilling, verdiskaping og verdensarv og Louise Brunborg Næss fra DNT inspirererte mange med sitt foredrag: Det vi er glad i tar vi vare på.
Det ble også tid til panelsamtaler og spørsmål fra salen. Ved å løfte frem mange gode eksempler på både utfordringer og muligheter knyttet til verdensarv og verdiskaping, blant annet fra Vega ved ordfører Jon Floa og Røros og Cirumferensen ved ordfører Isak Veierud Busch bidro forumet også med nyttig kunnskapsdeling. Denne gangen fikk vi også presentert unge generasjoners perspektiver ved to av våre verdensarv-trainees. For første gang hadde Norges Verdensarv også gjort en spørreundersøkelse i samarbeid med IPSOS for å kartlegge hvor godt nordmenn kjenner verdensarven vår. Undersøkelsen ble et godt utgangspunkt for hvordan vi kan bringe kunnskap om verdensarven ut til flere.
Forumet ga rom for ærlige og åpne diskusjoner og fungerte som en læringsarena og en synliggjøring av det store nettverket som verdensarvfamilien er. I salen og på skjermen deltok representanter fra alle de norske verdensarvstedene og det var denne gangen også mange unge som deltok. Det ble gjennom dagen tydelig at økt samarbeid på tvers av alle sektorer og nivåer er avgjørende for at vi samlet sett og på best mulig måte skal kunne ivareta verdensarven. Verdensarvforum i Oslo ga oss mulighet til å sammen utvikle nye ideer og vi gleder oss til fortsettelsen. Se hele programmet her: https://www.norgesverdensarv.no/forum/2024
For å sikre gode synergier og politisk deltakelse i Verdensarvforumet arrangerte vi møte i Norges Verdensarvs Politiske Råd som en del av forumet (i forkant) og det ble også anledning for politikere og koordinatorer og møte statssekretæren i et mindre møteformat underveis i forumet. For å skape synergier mellom flere fagmiljøer og redusere fotavtrykket ifht reiser koordinerte vi også tidspunktet for forum med vår egen formidlerworkshop den påfølgende dagen, samt Riksantikvarens verdensarvkoordinatorsamling og Den norske UNESCO-kommisjonens konferanse senere samme uke. Dette ble ansett som svært vellykket av mange av deltakerne.
Avslutningsvis vil vi takke Riksantikvaren, Miljødirektoratet og Den norske UNESCO-kommisjonen, for generøs støtte og deltakelse i programmet og takk til alle som deltok med innledninger og som deltakere gjennom dagen!
Neste års Verdensarvforum blir i Alta fra 20-22. mai 2025 og vi er glade for å holde det i samarbeid med Verdensarvsenter for Bergkunst, Alta museum og håper å se mange her. Museet ligger i Hjemmeluft, ca. 5 km vest for Alta sentrum. Like ved museet finner vi et av de fem bergkunstområdene i Alta som ble innskrevet på UNESCOs Verdensarvliste i 1985. Helleristningene utendørs kan sees i barmarkssesongen og vi gleder oss til å lære mer om både bergkunsten og Struves meridianbue. Mer informasjon om arrangementet kommer, men i første omgang håper vi at mange vil holde av dagene!