Tidenes første nasjonale folkevalgtopplæring i verdensarv
Hva vil det si å forvalte verdensarven i en kommune eller fylke? Etter årets lokalvalgvalg har mange nye kommune- og fylkespolitikere overtatt ansvaret for å forvalte verdensarven i Norge. Det betyr at mange nye – og gjenvalgte - politikere har fått det ærefulle oppdraget med å forvalte verdensarven lokalt og regionalt. 13. november arrangerte Riksantikvaren, i samarbeid med Norges Verdensarv og Miljødirektoratet til den første folkevalgtopplæringen i verdensarv på nasjonalt nivå. Det har lenge vært et mål for Norges Verdensarv å bidra til å realisere en folkevalgtopplæring og vi er svært glade for at dette viktige arbeidet nå er godt i gang!
Økt stolthet, samhold og kunnskap
Målet med arrangementet var å bidra til økt stolthet, samhold og kunnskap blant alle de som er satt til å forvalte verdensarven i det daglige på kommune og fylkesnivå, og å informere om hvordan verktøyene som planarbeid og plan- og bygningsloven skal brukes. En rekke politikere med klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og leder av Norges Verdensarvs Politiske Råd, ordfører på Røros, Isak Veierud Busch i spissen var samlet til en inspirerende samling.
Vi fikk en rekke engasjerte innlegg fra politikere og andre som jobber med verdensarv rundt om i landet. Direktør Liv Astrid Sverdrup i Norges Verdensarv la vekt på at vi er helt avhengige av samarbeid med de folkevalgte, og inviterte til samarbeid fremover for å skape en slagkraftig nasjonal verdensarvpolitikk og legge til rette for bærekraftig verdiskaping lokalt og regionalt – tuftet på verdensarven. Den ferske klima- og miljøministeren Andreas Bjelland Eriksen snakket varmt om verdensarven i Norge, og lovet å besøke alle stedene for å lære mer innen neste valg. Han inviterte også til dialog om hvordan flere av statens virkemidler kan brukes i arbeidet med verdensarv. Dette er svært gledelig og vi vil følge opp dette i tiden fremover. Ordfører Isak Veierud Busch i Røros kommune snakket om betydningen verdensarvstatusen har hatt for næringsutviklingen på Røros. I Norge er det tyve kommuner og syv fylkeskommuner som forvalter verdensarven. På arrangementet deltok stortingsrepresentanter, fylkesordførere, ordførere, kommunedirektører, fylkesdirektører, verdensarvskoordinatorene og mange andre. Takk til alle samarbeidspartnere, og spesielt Riksantikvaren og Miljødirektoratet for et solid og inspirerende samarbeid om arrangement! Vi ser frem til fortsettelsen og er glad for at Riksantikvaren har signalisert at det blir aktuelt å ta dette arbeidet videre i en del to i 2024.
For å se programmet klikk her